جزئیات کشف ۳ تن گوشت الاغ در تهران

انتشار خبر کشف ۳ تن گوشت حیوانات تکسمی در تهران، موجی از نگرانی و واکنش را در میان افکار عمومی ایجاد کرده است. جزئیات این پرونده، بار دیگر موضوع امنیت غذایی، نظارتهای بهداشتی و سلامت عمومی را به کانون توجه رسانهها بازگردانده و حساسیتها نسبت به چرخه تولید و توزیع گوشت را افزایش داده است.
بر اساس اعلام دادسرای ویژه جرایم پزشکی و امور بهداشتی تهران، این مقدار قابل توجه گوشت حیوانات تکسمی در شرایطی کاملاً غیربهداشتی و خارج از شبکه رسمی کشتار و توزیع نگهداری میشده است. با این حال، تاکنون جزئیاتی درباره میزان یا احتمال توزیع این گوشت در بازار، رستورانها یا مراکز تهیه غذا منتشر نشده است.
خبرگزاری مهر گزارش داده است که متهم در پاسخ به این موضوع گفته است که «اتهامات و اطلاعات مطرحشده را قبول ندارم. گوشتهایی که ما بستهبندی میکردیم گوشت گاو بود که از غرب کشور برای ما ارسال میشد و ما فقط کار بستهبندی انجام میدادیم. روال بازار اینگونه بود که گوشت بهصورت لخت خریداری و سپس بستهبندی میشد. اطلاعی از غیرمجاز بودن گوشت نداشتم.»
بازپرس در ادامه پرسیده که «در صورت داخلی بودن گوشتها، علت استفاده از لیبل جعلی «گوشت گوساله منجمد برزیلی» چیست» و متهم جواب داد: «این موضوع مربوط به بخش بستهبندی بوده و ممکن است توسط همکاران انجام شده باشد. قصد فریب نداشتم.»
نکته نگرانکننده با توجه به اظهارات متهم پرونده اینجاست که حجم کشفشده (۳ تن) نشان میدهد با یک شبکه محدود و اتفاقی روبهرو نیستیم، بلکه احتمال وجود جریان سازمانیافته و سودمحور مطرح است.
حیوان تکسم چیست و چرا مصرف گوشت آن خطرناک است؟
حیوانات تکسم به حیواناتی گفته میشود که یک سم (ناخن) در هر پا دارند. مهمترین نمونههای آن شامل اسب، الاغ، قاطر و گورخر است. در فرهنگ غذایی و قوانین ایران، مصرف گوشت این حیوانات مجاز نیست و ذبح و توزیع آنها برای مصرف انسانی ممنوع اعلام شده است.
مصرف این گوشتها به دلیل خطرات بهداشتی و بیماریها از جمله مشمشه (بیماری مشترک انسان و دام)، سیاهزخم، بیماریهای انگلی و عفونتهای باکتریایی مقاوم به آنتیبیوتیک بسیار خطرناک است.
این بیماریها در صورت مصرف گوشت آلوده، میتوانند عوارض شدید یا حتی مرگبار ایجاد کنند. برخلاف دامهای مجاز (گاو و گوساله و گوسفند)، حیوانات تکسمی تحت پایش مستمر دامپزشکی برای مصرف غذایی نیستند، واکسیناسیون و کنترل بیماری آنها برای مصرف انسانی تعریف نشده و سابقه مصرف داروهای غیرمجاز دارند.

به گزارش رویداد۲۴ انگیزه متخلفان نیز روشن است؛ قیمت بسیار پایینتر گوشت تکسمی نسبت به گوشت قرمز، شباهت ظاهری گوشت آن پس از قطعهبندی و چرخشدن و فروش بهعنوان گوشت گوسفندی یا مخلوط در غذاهای آماده. علت موضوع، اما از انگیزه هم روشنتر است؛ ضعف نظارت در برخی حلقههای زنجیره توزیع.
پرونده کشف گوشت تکسمی در تهران، اتفاقی تازه نیست. در سالهای گذشته بارها گزارشهایی از کشف گوشت الاغ و اسب در حاشیه شهرها، ذبح غیرمجاز در مناطق صنعتی و بیابان و عرضه گوشت غیرمجاز به برخی رستورانها و مراکز تهیه غذا منتشر شده است. هرچند برخوردهایی صورت گرفته، اما تکرار این پروندهها نشان میدهد برخوردها بازدارنده نبودهاند.
پیشتر جایگاه ایران در سرانه مصرف گوشت در جهان خبرساز شده بود.
کمبود نظارت مستمر بر کشتارگاههای غیرمجاز، نبود رهگیری شفاف گوشت از کشتار تا مصرف و ضعف برخورد قضایی بازدارنده خلاهای نظارتی است که باید جدی گرفته شود.
هرچند مسئولیت اصلی با نهادهای نظارتی است، اما مصرفکنندگان نیز باید گوشت را فقط از مراکز مجاز و دارای مهر دامپزشکی تهیه کنند، به قیمتهای غیرعادی پایین مشکوک شوند و از خرید گوشت فلهای بدون بستهبندی و مشخصات پرهیز کنند.
گردآوری: کولاک
شما چه نظری دارید؟ دیدگاه خود را در سایت کولاک بنویسید.



